Dünyanın en kutsal mesleklerinden biri olan öğretmenliğin ve bu kutsal mesleği yerine getiren öğretmenlerin anıldığı “24 Kasım Öğretmenler Günü” münasebetiyle Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitim düzenlendi.
Eğitim Şube Müdürlüğünün 74’üncüsünü gerçekleştirdiği “Kültür Tarihimizin Ulu Çınarları Öğretmen Yayıncılar” konulu hizmet içi eğitimin davetli konuğu, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Ata oldu. Moderatörlüğünü Şube Müdürü Aydın Kayaer’in üstlendiği programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan’ın yanı sıra üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.
Eğitim programı, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'ın 24 Kasım Öğretmen Günü kutlama mesajıyla başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Millet Mektepleri’nin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenlik unvanının kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eğitim ve öğretimle ilgili düşüncelerinde öğretmenlere duyduğu güven ve inancı her zaman vurgulamıştır. ‘Öğretmenler; yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ sözleriyle de, biz öğretmenlere çok önemli bir misyon yüklemiştir. Bu anlamda sizler, bizim sanat eserlerimizsiniz. Yani bizler ‘en değerli cevhere’ şekil veren sanatkarlarız. Hayatın her safhasında mesleğe başladığı günden, hayatının sona erdiği ana kadar görevini ifa eden bir öğretmenin, öldükten sonra bile fikirleri öğrencileri aracılığıyla yaşamaya devam eder. Bu özel güne anlam ve önemi açısından bakıldığında, öğretmene gösterilen saygının aslında topluma verilen değerin bir göstergesi olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bir milletin istikbalinin aydınlık olması öğretmenlere bağlıdır. Hz. Ali Efendimiz ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ diyerek, yüzlerce yıl öncesinde öğretmenlerimizin önemini çok net vurgulamıştır.”
Konuşmasında gençlere de seslenen Prof. Dr. Musa Yıldız şunları dile getirdi:
“Sevgili Gençler!
Bu çağın öğretmeni, dijital çağın iletişimsel olgularla ilişkisini anlamaya çalışan ve üreten anahtar kelimeleri bir araya getiren sizler olacaksınız. Zamanın ve bireyin değiştiği bir dünyada eğer hayatta aradığınız, peşinde olduğunuz, emek verdiğiniz, uğruna yorulduğunuz şeyler sizin için bir hazine değerindeyse birçoğunun seçmediği taşlı, kasisli, sapa yollardan geçebilirsiniz. İçinizdeki ses her şeye rağmen hayretini kaybetmiyorsa, sizlerden ümidini kesmediği içindir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenler gününü kutlarken, başta aziz milletimizin Başöğretmeni Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyor, ruhları şad olsun diyorum.”
Açış konuşmasının ardından eğitimin davetli konuğu Prof. Dr. Bahri Ata, “Kültür Tarihimizin Ulu Çınarları Öğretmen Yayıncılar” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bahri Ata, bugünden tüm öğretmenlerin Öğretmenler Gününü kutlayarak şehit olan öğretmenleri de minnetle ve saygıyla andı. Türkiye’de öğretmenlik mesleği açısından önemli günlere değinen Prof. Dr. Bahri Ata, bu kutsal mesleğin tarihi gelişiminden bahsederek 24 Kasım 1928 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Millet Mekteplerinin başöğretmenliğini kabul ettiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Bahri Ata, 1870-1890’lardaki yayıncılardan örnekler vererek yazar-çizer aydınların 1868’de açılan Vilayet Matbaalarından yetişme olduğunu söyledi. Bahri Ata; Öğretmen yayıncıların öncülerinden olan Ahmet Midhat Efendi, Ahmet Halit Yaşaroğlu, Ramazan Gökalp Arkın gibi öğretmen yayıncıların yazıları, oluşturdukları iklim ile yetiştirdikleri kişilerle kültürümüze önemli hizmetlerde bulunduklarını belirtti. Atatürk’ün 1936 yılında söylediği “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Bahri Ata, “Aşırı uzmanlığın olduğu günümüzde birbirimize muhtacız. Buna rağmen sanat, bilim, felsefe, edebiyat ve kültür etkinlikleri ile kendimizi geliştirmeliyiz. Bizi insan yapan şey bu. Serbest zamanınız olmalı, bizi mutlu eden neyse onunla uğraşmalıyız” diye konuştu.
Eğitim, Prof. Dr. Bahri Ata’nın sunumunun ardından soru-cevap bölümüyle devam etti. Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan da tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak şehit olan öğretmenleri de rahmetle ve minnetle andı.
Eğitimin videosu için tıklayınız.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.